واردات و فروش انواع محصولات فولادهای آلیاژی

فولاد امین عدل

سیم یا مفتول چیست ؟

به جرات میتوان گفت یکی از اصلی ترین و پرکاربردترین محصولات در صنایع مختلف سیم مفتول است. از آنجا که یکی از زمینه های فعالیت شرکت فولاد راه ساخت امیر تولید و توزیع انواع مفتول فولادی است، در این مبحث تصمیم داریم به بررسی انواع مفتول فلزی بپردازیم. اصولا به یک محصولِ  تک رشته ایِ سیمی مفتول می گویند. مفتول های به کار رفته درصنابع مختلف جنس های مختلفی نیز دارند؛ ازجمله: مس، پلیمر، سیم فولادی، سیم یا مفتول استیل و… . از مقتول فلزی برای تولید انواع توری فلزی استفاده می شود.

مفتول، محصولی با سطح مقطعی بین  ۴/۰ تا ۴ میلیمتر است. مفتول فولادی به کمک فرآیند کشش و نورد گرم ساخته شذه، جنس اصلی آن معمولا فولاد کم‌کربن بوده و براساس یکسری استاندارد تولید میشود.

انواع فولادی که برای تولید مفتول به کار میروند، درجه بندی های مختلفی دارند. هر استانداردی از این محصول دارای مقدار مشخصی کربن و عنصرهای آلیاژی (مثل روی، مس و… است.

عموما مفتول فولادی در دو نوع خام یا سیاه و مفتول گالوانیزه یا مفتول سفید تولید میشود. نوع دیگری از مفتول نیز وجود دارد که جهت تولید محصولات متراکم تر کاربرد دارد. این مفتول، مفتول آنیل شده است. بهتر است بدانید برای یکسری امور خاص تر به تمفتول ها روکش PVC  می زنند.

انواع مفتول فلزی

مفتول فلزی دارای چندین نوع است و هر کدام در صنایع متفاوتی کاربرد دارند. در زیر با انواع مفتول فلزی و کاربرد های آن در صنایع مختلف آشنا می شویم.

مفتول ها به دو دسته اصلی  فابریک و غیر فابریک تقسیم می شود:

مفتول فابریک

اگر طبق فرآیند کشش میلگرد سایز ۵/۶ را نازک تر کنیم، مفتول فابریک تولید میشود.

 مفتول غیرفابریک

مفتولی را که از تسمه های فولادی ساخته میشود، مفتول غیرفابریک می نامند.

انواع مفتول براساس جنس و کاربرد

مفتول ها از لحاظ کاربرد و جنس نیز در دسته بندی های ریزتر و به صورت زیر تقسیم می شوند:

  • مفتول گالوانیزه؛
  • مفتول سیاه؛
  • مفتول سفید؛
  • مفتول استیل؛
  • مفتول مسوار؛
  • مفتول pvc؛
  • و… .

مفتول سیاه

مفتول سیاه مفتولی مقاوم اما منعطف و نرم است. این مفتول در دمای بالای ۹۰۰ درجه سانتی گراد ساخته میشود. اگر این مفتول میزان کربن کمی داشته باشد، نرمی آن بیشتر میشود.

هر چه میزان کربن افزایش یابد، مفتول سخت تر میشود. سختی به مفتول کمک میکند در برابر رطوبت و خوردگی مقاومت بیشتری داشته باشد.این محصول طی فرایند کششی تولید میشود و در فرمت کلاف و یا به صورت پیچیده بفروش می رسد.

روش تولید مفتول سیاه

ابتدا جهت تولید این مفتول، مفتول اولیه (مفتول خام) را به ضخامت لازم در می آورند. این عمل در طی فرآیند نورد سرد انجام میشود. در شروع عملیات مفتول سفت بوده و امکان پیچاندن آن وجود ندارد.

جهت گالوانیزه کردن مفتول آن را در کوره ای با حرارت ۹۰۰ درجه سانتی گراد حرارت می دهند. در اصطلاح به این عملیات آنیلینگ کردن و به این کوره ، کوره آنیلینگ می گویند.

کلاف مفتول ها توسط دستگاه های بالابر یا جرثقیل وارد کوره شده و روی کوره بسته میشود. بعد از اینکه مفتول به اندازه کافی حرارت دید و سرخ شد،  آنرا از کوره خارج کرده و سرد میکنند. محصول به دست آمده مفتول سیاه است.

این نوع مفتول توسط محلولی اسیدی تمیز میشود؛ به دو دلیل:

  • به علت  جدا شدن لایه ی اکسیدی روی سطح ورق سطح مفتول دچار آسیب می شود؛ بنابراین این کار باعث بهتر شدن کیفیت سطح آن می گردد.
  • در فرآیند نورد سرد، روی ورق ها بدون اکسیدزدایی، اسید شویی سرد می شوند و این مسئله موجب می شود که غلتک های نورد سرد سریعا سایده شده و از تلرانس خارج گردند و فرآیند نورد سرد را دچار مشکل میکند؛ بنابراین بهتر است این پاکسازی انجام شود.

از زیرگروه های این نوع مفتول میتوان به مفتول قالب بندی، مفتول آرماتوربندی ( مفتول نجاری ) و… اشاره کرد.

مفتول گالوانیزه (مفتول سفید)

از گالوانیزه کردن مفتول سیاه، مفتول گالوانیزه تولید میشود. دو روش گالوانیزه وجود دارد، گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم. مفتول ها به هر کدام از این روش ها تولید شوند، به همان روش نام گذاری می شوند؛ بنابراین دو نوع مفتول گالوانیزه وجود دارد: سرد و گالوانیزه.

مفتول گالوانیزه سرد

جهت تولید مفتول گالوانیزه سرد سطح  مفتول سیاه را در ابتدا کاملا تمیز کرده و از هر نوع اکسیدی پاک میکنند. این عملیات معمولا با یک جریان الکتریکی انجام میشود.

بعد از این مرحله روی آن یک لایه گالوانیزه سرد می گذارند تا مقاومت آن را در برابر رطوبت و خوردگی افزایش دهند. مفتول گالوانیزه سرد در قطرهای ۵/۰ الی ۶/۰ و در اشکال کلاف و شاخه تولید شده و ویژگی های فیزیکی آن به نوع میلگرد اولیه بستگی دارد. قیمت روز این محصول را می توانید در لیست قیمت تولیدات ما مشاهده کنید.

مفتول گالوانیزه گرم

برای تولید این نوع مفتول، مفتول سیاه را طی فرآیند گالوانیزه داغ حرارت داده و سپس روکش می کنند. به علت وجود این حرارت، مفتول نهایی نرمی قابل توجهی دارد.

بعد از حرارت برای افزایش مقاومت مفتول،  روکش روی بر سطح فولاد کشیده میشود. برای افزایش توان مفتول در برابر خوردگی نیز به این روکش آلومینیوم افزوده میشود.

مفتولی که با این روش تولید میشود، سطحی یکنواخت و صاف خواهد داشت و بسیار منعطف و نرم خواهد بود. این مفتول به دلیل انعطاف بالا جهت ساخت توری های گالوانیزه زیادی استفاده میشود؛ مانند توری حصاری، توری فرنگی و… .

مفتول گالوانیزه گرم چه مشخصاتی دارد؟

در برابر خوردگی، رطوبت، زنگ زدگی و ساییدگی مقاومت بالایی دارد؛

۲.شرایط نصب و نگهداری ساده ای دارد؛

۳.دارای سطح صاف و یکنواخت است؛

۴.دوام و عمر طولانی دارد.

برای ساخت مفتول سفید، مفتول سیاه را گالوانیزه میکنند. بر روی آن روکش آلیاژ روی جهت افزایش مقاومت قرار می گیرد. میزان نرمی این محصول به میزان نرمی مفتول سیاه اولیه بستگی دارد. این محصول یکی از پرکاربردترین نوع مفتول فولادی ست؛ زیرا برای تهیه محصولات مفتولی زیادی از آن استفاده میشودو قیمت خیلی پایینی دارد.

مفتول رابیتس‌بندی

این سیم دارای ضخامت ۲/۱ میلی متر بوده و به علت ظرافتی که در تولید دارد برای بستن راویز در رابیتس بندی سقف استفاده میشود به همین علت به این نام معروف است.این مفتول دارای دو نوع سخت و نرم است. که این گروه بندی با توجه به جنس و میزان کربن موجود در آن انجا میشود. یعنی هر چه مقدار کربن مفتول بیشتر باشد آن مفتول سخت تر است و برعکس.

مفتول  اسکوپ

از این مفتول که ضخامتی ۵/۱ میلیمتری دارد در اسکوب کردن پشت سنگ های گرانیت استفاده میشود.

مفتول مسوار

این نوع مفتول از جنس آهن است. برای تولید این مفتول چند مرحله کششی بر روی آن اجرا میشود. جهت تولید مفتول مسوار نیاز است که ابتدا سطوح مورد نظر را از آلودگی های احتمالی پاک کنیم ؛ زیرا اگر این آلودگی باقی بمانند در روند آبکاری اختلال ایجاد کرده و به شکل لکه های سیاه در سطح باقی مانده و ظاهر و کیفیت مفتول را نیز دچار مشکل میکنند؛ به همین دلیل بعد از مراحلِ کشش، ابتدا آن را وارد وان اسید شویی کرده تا کاملا تمیز شود.

اشتراک گذاری

کاربر گرامی اگر از محتوا موجود در این صفحه خوشتان آمده است می توانید توسط دکمه های زیر آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در facebook
فیسبوک
اشتراک گذاری در twitter
توئیتر
اشتراک گذاری در linkedin
لینکداین
اشتراک گذاری در whatsapp
واتساپ
اشتراک گذاری در telegram
تلگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با واحد پشتیبانی